Rot-Weiß-Rot Karte - Crveno Bela Crvena karta

A. Rot-Weiß-Rot Karte

Tako se zove novi boravišni naslov koji kvalifikovani stranac-doseljenik iz neke od «trećih država» (izvan EU odnosno EWR) može da dobije za rad kod jednog poslodavca. Skoro godinu dana moguć je «prelazak» na slobodno radno tržište. Ovu kartu/dozvolu po ugledu na američku «green card» mogu dobiti doseljenici koji spadaju u jednu od 4 sljedeće grupe:


(one koje imaju najmanje 70 poena od mogućih 100).
Pošto podnesu dokaze o tim kvalifikacijama, takvi stranci u Ambasadi Austrije u svojoj zemlji mogu da dobiju vizu D, koja im omogućava da se 6 mjeseci u Austriji bave traženjem odgovarajućeg radnog mesta. Ko nađe posao, može da dobije «crveno-bijelo-crvenu kartu» na godinu dana. Članovi porodice (bračni drug, maloljetna nevjenčana djeca) dobijaju dozvolu za naseljavanje sa slobodnim pristupom radnom tržištu.

(lica koja su sakupila bar 50 od 75 predviđenih poena)
mogu u navedenom statusu da dobiju ovu kartu, ali samo ako pribave ponudu za sigurno radno mesto. Osobe ispod 30 godina moraju da imaju obećanu brutto-platu od 2.100 €, a preko 30 godina 2.520 €. Dodjela kartice se može odbiti, ako na AMS postoji osoba koja ima iste kvalifikacije. Članovi porodice navedenog doseljenika mogu da dobiju dozvole za naseljavanje sa pristupom radnom tržištu ako već prilikom podnošenja zahtjeva dokažu znanje njemačkog na nivou A1.

3. Apsolventi austrijskih fakulteta
(stranci koji su u Austriji završili najmanje drugi dio studija ili Master-studije)
mogu poslije isticanja važenja boravišne dozvole sa svrhom «Studium» da zatraže sljedeću dozvolu na 6 meseci sa ciljem traženja posla. Oni koji nađu radno mjesto na nivou stečenog obrazovanja mogu da dobiju «crveno-bijelo-crvenu kartu» ako im plata treba biti najmanje 1890 eura. Za članove porodice važi kao pod b).

Najranije 1.1.2012. godine pojaviće se lista takvih zanimanja koja će tek 1.5.2012. stupiti na snagu. Osobe koje budu sakupile najmanje 50 od 75 mogućih poena i posjeduju obrazovanje za takva zanimanja, moći će da dobiju navednu karticu, ali samo ako su plaćeni u skladu sa kolektivnim ugovorima. Za članove porodice važi kao pod b).


VIŠE INFORMACIJA

Muškarci i žene:
1010 Wien, Hoher Markt 8/4/2
Tel: +43 (0) 1 712 56 04

Žene:
1010 Wien, Marc Aurel Straße 2a/6/2/10
Tel: +43 (0) 1 982 33 08

Izvor: collegium-bosniacum.org